top of page

Word meter of peter van een schaap

Uniek in België!!! Waar kan u meter of peter worden van een Belgisch melkschaap? In Acremont  natuurlijk.

 

Een beetje uitleg: wie vandaag een boerderij koopt en ze wil aanpassen aan zijn eigen project met alles onder één dak: melkstal, kaasmakerij, een winkel, een vakantiewoning enz, botst al snel op een hoop wetten en reglementen die heel wat investeringen met zich meebrengen, zoals reglementeringen  ivm brandveiligheid en  voeding. Allemaal investerigen die heel veel zin hebben, maar niet goedkoop zijn. 

In al die investeringen wilden we zo weinig mogelijk afhankelijk zijn dan de bank. Daarom hebben we de meter- en peterschapscontracten uitgevonden. Kort samengevat: de klant betaalt zijn aankopen vooraf. Het is een beetje zoals een abonnement op een krant of de trein. Bij ons betaalt u vooraf om gedurende een bepaalde periode van onze producten te kunnen genieten.

Hoe werkt het? U betaalt 375€ en gedurende 3 jaar kan u op de boerderij of op de markt boodschappen komen doen. Uw uitgaven worden zorgvuldig genoteerd. U kan 125€ per jaar uitgeven totdat na 3 jaar de 375€ gebruikt zijn. Alles is neergeschreven in een contract. We hebben trouwe klanten die door peter of metertet worden hun betrokkenheid bij de boerderij vergroot hebben. U kan altijd bij ons terecht voor meer informatie.  

Inversteren in landbouwgrond met Terre-en-vue. www.terre-en-vue.be

De prijzen van landbouwgrond swingen de pan uit in België. We zijn aanbeland in een situatie waarin degene die het land bewerkt niet meer in staat is om tijdens zijn carrière de grond af te betalen met wat de grond opbrengt. Bijvoorbeeld: enkele jaren geleden bracht een hectare spelt ons 320€ op. Net niet genoeg om de werkuren van de loonwerker die het land voor ons bewerkt te betalen. 

 

De speculatie op landbouwgrond en de heel rentabele gewassen, zoals die van de kerstbomen doen de prijzen van de landbouwgrond snel stijgen. Om autonoom te zijn  in onze hooiproductie, en autonomer in de productie van graangewassen, hebben we niet genoeg grond. Met de Cooperatie Terre-en-Vue, kan de burger één of meerdere aandelen van 100€ kopen omeen stuk landbouwgrond te kopen. De boer kan het terrein zijn hele loopbaan huren van de groep coöperanten. De boer moet een lastenboek respecteren. Het voordeel: de voedende functie van de landbouwgrond garanderen in de toekomst, garanderen dat de grond gebruikt zal worden met respect voor biodiversiteit enz. 

Een eerste aankoop van 4.5ha  is in 2015 gerealiseerd. Eind 2018  zijn 5ha gekocht in Acremont. U kan nog steeds coöperant worden, want 5% van het bedrag moet nog gevonden worden.

bottom of page